Voel je beter: minder klachten met Neurofeedback
Ons zenuwstelsel bestaat uit miljarden zenuwcellen (neuronen) met ieder een eenvoudige taak: het ontvangen van signalen en weer doorgeven van signalen. Deze interacties tussen neuronen vormen een non-lineair dynamisch proces (chaostheorie), met andere woorden: de toestand verandert steeds door de acties die de omgeving op het systeem uitoefent.
Chaostheorie is afkomstig uit de natuurwetenschappen, het bekende vlindereffect: de theorie van wiskundige en meteoroloog Edward Lorenz in 1961 dat een vleugelslag van een vlinder in Brazilië, maanden later een orkaan in Texas kan veroorzaken. Het beschrijft hoe kleine oorzaken grote gevolgen kunnen hebben.
Ons brein
Zo werkt het ook in onze hersenen met wel 100 miljard zenuwcellen en hun verbindingen (synapsen). In de synapsen worden elektrische signalen omgezet in chemische signalen. Ons brein bevindt zich in het centrale zenuwstelsel. Het centraal zenuwstelsel staat in verbinding met het perifere zenuwstelsel en houdt zich vooral bezig met reguleren, terwijl het perifere zenuwstelsel in hoofdzaak een doorgeefluik voor zenuwsignalen is. Een complex communicatienetwerk dat constant leert en zichzelf aanpast. Een kleine ‘storing’ in je brein kan dus grotere gevolgen hebben, ook lichamelijk.
Ingewikkelde theorie
Volgens de theorieën van non-lineaire dynamica (chaostheorie) zijn flexibiliteit en veerkracht belangrijk voor een gezond functioneren van levende organismen.
Harde schijf
Ons brein past zich aan door de ervaringen die het in het leven meemaakt. Gebeurtenissen gedurende je leven kun je lang niet allemaal onthouden, maar worden wel op de harde schijf opgeslagen. Onbewust kan er dus best een herinnering zitten waar je nu last van hebt, zonder dat je weet waarom je er last van hebt.
Wat gebeurt er
Tijdens de neurofeedbacktraining past de neurofeedbacksoftware zich continue aan, aan de responsen van het brein. De hersenen worden gemonitord en krijgen feedback op de momenten waarop ergens in de frequentiegebieden, in het EEGsignaal, turbulentie (instabiliteit) optreedt. Deze turbulentie geeft aan dat de hersenen uit balans (dreigen) te gaan en in ‘’beperkende patronen’’ terugvallen.
Wanneer helpt het mij
Neurofeedback helpt bij klachten en problemen zoals stress, slaapproblemen, onrust, spanning, paniekgevoelens, neerslachtigheid, concentratieproblemen. Ook wanneer je geen klachten hebt maar optimaal wil functioneren.
De training heeft geen diagnose of voormeting nodig omdat Neuroptimal® een dynamische, non-lineaire vorm van neurofeedback is.
Het systeem traint de hersengolven naar een betere balans en daardoor een evenwichtiger functioneren.
Het softwaresysteem NeurOptimal® is ontwikkeld door klinisch psychologen Val en Susan Brown, oprichters van het Zengar Institute in Canada.